Животът е спорт!
 

Блог

Как да изберем тенис ракета


Когато говорим за характеристики на тенис ракетите - универсална рецепта не съществува, няма формула, която точно да определи дали една ракета е добра или не. Има много доказани производители на ракети и всеки един от тях предлага разнообразие от модели, които имат различно тегло, форма, големина, гъвкавост на рамката, баланс и други свойства. Затова е важно да се фокусирате при избора на най – подходящата ракета за вашите възможности и стил на игра. Тя ще бъде и най-добрата за Вас.

Съвсем грубо, бихме могли да разделим тенис ракетите на 3 основни групи:

  1. Power (Game improvement) ракети:

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3AANd9GcTtpG2ACPORtF8bIt-sgPYXHyxc2kI22XtrcX3soSwyHU-UzsqY

Това са така наречените силови ракети или ракети подобряващи играта. Тези тип ракети предлагат по-голяма мощ и са подходящи за играчи, които не могат да предадат на удара си достатъчно собствена сила. Основна характеристика на тази категория ракети е голяма глава с площ варираща между 100 и 135 кв. инча. Теглото е ниско – между 230 и 270 грама, а дължината на рамката може да достигне до 29 инча. Друга характерна черта за тази категория е баланса, като по-голяма част от тежестта на ракетата е съсредоточена в главата, което увеличава силата на удара и полезния център (sweetspot) – областта върху кордата, където топката отскача най-добре. Тези ракети са предназначени за играчи с по-къс и бавен замах, които искат по-мощен удар.

Типични представители на тази група ракети са:

Wilson BLX – към продукта

Wilson Federer Pro 105 – към продукта

Wilson Blade V7.0 – към продукта

2. Tweener или All-Round ракети:

https://www.clipartguide.com/_named_clipart_images/0511-0811-0316-4964_Cartoon_of_a_Bad_Tennis_Player_clipart_image.jpg

Тази група събира в себе си качества от силовите ракети и ракети на професионалистите. Характерно за тях е малко по-високото тегло от това на силовите ракети, в рамките на 270-310 грама. Размера на главата е между 95 и 102 кв. инча, а профила е леко издължен до 27,5- 28 инча. Баланса им варира в големи граници, като има представители на тази категория ракети както с олекотена глава и по-тежка дръжка така и обратно – с тежест съсредоточена към главата. В резултат тези ракети предлагат от ниска към средна сила или от средна към висока сила. Подходящи са за играчи на средно ниво или напреднали.

Представители ракети от тази група:

Wilson Clash 100 – към продукта

Wilson Ultra 100 CV – към продукта

Wilson Burn 100 LS – към продукта
 

3. Ракети за контрол (Player’s racquet):

Това са ракетите, които се ползват от професионалните тенисисти и напредналите любители. Този вид ракети са с по-високо тегло – вариращо от 310 до към 370 грама, имат по-малки глави (85-98 кв. инча площ) и по-тънки и гъвкави рамки. Най-характерното за тази категория ракети е баланса, който е съсредоточен в дръжката. По-леката глава дава повече маневреност и контрол на ракетата, но намаля силата на удара. Играчите е нужно да приложат повече собствена сила, за да постигнат същата скорост на удара като при силовите ракети. Дължината на рамката обикновено е около 27 инча.

Представители ракети от тази група:

Wilson Pro Staff 97L – към продукта

Wilson Clash 98 – към продукта

Wilson Blade 98 – към продукта

Следва продължение ...